Activitatea de informare și consiliere profesionala vizează sprijinirea beneficiarilor în canalizarea resurselor pentru a valorifica superior competențele profesionale dobândite. Este o căutare în comun a consilierului cu persoana consiliată, reușind astfel planificarea și managementul carierei profesionale. Activitatea de informare și consiliere profesională se va desfășura la nivel individual.

Informarea profesionala presupune furnizarea de informații legate de evoluția pieței muncii, analiza ocupațională, posibilități de instruire, modalități de folosire a testelor de autoevaluare, etc.; identificarea nevoilor de informare a șomerului; acordarea de informații privind piața muncii: despre ocupații, meserii si profesii, condiții de exercitare, de salarizare si promovare, condiții impuse de angajatori, dinamica ocupațiilor; adunarea de informații despre persoana care solicita sprijin (profilul psihologic, interese profesionale), identificarea punctelor tari ca elemente de baza in stabilirea traseului profesional.

Consilierea profesională urmărește dezvoltarea capacității de planificare și management  al carierei, rezolvarea unor dificultăți specifice orientării și deciziei de carieră. Consilierea profesională presupune totodată tehnici de informare și evaluare a beneficiarilor, reprezentând o experiență de comunicare. Se considera a fi un mijloc de a modifica comportamentul în favoarea coparticipării beneficiarului la propriul destin.

Indiferent de perspectiva din care privim informarea si consilierea, ele prezinta câteva caracteristici esențiale:

– vizează declanșarea unei schimbări voluntare a comportamentului din partea angajatului;

– asigura condiții pentru a facilita schimbarea comportamentului;

– consilierul trebuie să-l înțeleagă pe angajat;

– consilierea se face în condiții de intimitate si confidențialitate,

– consilierea semnifica o relație profesionala intre un consilier profesionist si o persoana din grupul țintă.

Activitatea de informare si consiliere profesionala pentru încurajarea participării la FPC își propune identificarea nevoilor de îndrumare si sprijin ale angajaților din grupul țintă, astfel:

  1. Activitatea de informare privind oferta de (re)calificare si cererea pieței forței de munca luând in calcul si faptul ca exista foarte multe competente noi pe piața muncii.
  2. Serviciile de orientare si consiliere, constau în:
  • expuneri privind parcursul profesional si dezvoltarea personala;
  • sprijin in dezvoltarea propriei individualități;
  • dezvoltarea abilitaților sociale;
  • sprijinirea in formularea de scopuri specifice și măsurabile care pot fi observate din punct de vedere comportamental in vederea dezvoltării profesionale si participării la FPC.
  • acordarea de asistență și sprijin angajaților în căutarea unor forme de pregătire
  • rezolvarea unor probleme profesionale
  • parcurgerea unui proces de autocunoaștere
  • stabilirea de strategii în căutarea unui loc de muncă nou sau mai buna integrare la locul de munca

Realizarea acestor obiective se desfășoară etapizat, printr-un set de activități privind condițiile de înscriere la cursuri de calificare, cursuri de specializare și perfecționare, cursuri informale, întocmirea pentru fiecare persoană a unui dosar individual de consiliere profesionala.

Activitatea de mediere a muncii pe piața internă vizează punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele aflate in cautarea unui loc de munca in vederea stabilirii de raporturi de munca sau de serviciu. Aceste servicii vor fi acordate tuturor persoanelor participante la activitatile proiectului, ori de cate ori este necesar.

Piata muncii este cadrul de confruntare dintre cererea si oferta de forta de munca intr-un anumit interval de timp si intr-un anumit spatiu, care se finalizeaza prin vanzarea – cumpararea de forta de munca in schimbul unui pret numit salariu.

In contextual actual al pietei fortei de munca, medierea muncii, ca si consilierea profesionala, se impune ca o necesitate. Medierea muncii este o metoda si/sau o tehnica Conform art. 57 ai. 1) lit. a) din Legea nr. 76/2002, „Cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca” se realizeaza de catre furnizorii de servicii din sectorul public sau privat, acreditati in conditiile legii, prin: medierea muncii. Pierderea locului de munca reprezinta un factor de dezintegrare, o alienare psihosociala a individului. Pentru a depasi cu bine situatia de somaj, urmarindu-se reinstalarea starii de echilibru al universului psihic a persoanelor afectate de pierderea serviciului, un rol important il au expertii mediere care ofera sprijin persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, prin acordarea acestor servicii de medierea muncii.

Serviciile de mediere si plasare pe piata muncii au rolul de a face legatura intre locurile disponibile pe piata si persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca si care au ca scop final angajarea unei persoane, asadar, implicit, ocuparea unui loc de munca. Cererile vin atat din partea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, pentru a identifica oportunitatile de angajare existente, cat si din partea angajatorilor, pentru realizarea selectiei si recrutarii de personal pentru locurile de munca vacante.

Activitatile principale desfasurate in acest sens constau in:

–         oferirea de informatii privind locurile de munca vacante si conditiile de ocupare a acestora   preselectia candidatilor corespunzator cerintelor locurilor de munca oferite si in concordanta cu pregatirea, aptitudinile, experienta si cu interesele acestora;

–         inscrierea ca solicitant a persoanei aflate in cautarea unui loc de munca;

–         depistarea locurilor de munca vacante;

–         culegerea de informatii despre aceste locuri de munca;

–         oferirea de informatii despre forta de munca disponibila;

–         analiza functiunilor postului pentru care se doreste angajarea de forta de munca;

–         stabilirea, împreună cu angajatorul, a caracteristicilor locului de muncă și a criteriilor de angajare;

–         reluarea sau modificarea ofertei de loc de muncă și, după caz, a caracteristicilor locului de muncă și a criteriilor de angajare;

–         actualizarea bazei de date a ofertelor de locuri de muncă; – afisarea si mediatizarea a locurilor de muncă vacante; – urmărirea ocupării locurilor de muncă vacante.

–         stabilirea profilului psiho-profesional al persoanei potrivite pentru ocuparea anumitor pozitii in cadrul organizatiei angajatoare; – evaluarea complexa a candidatilor;

–         recomandarea persoanelor care se incadreaza in profilul psihoprofesional convenit cu angajatorul.

 

Rezultate urmărite:

  • cunoasterea ofertei de loc de muncă;
  • ocuparea locurilor de muncă oferite.
  • întocmirea și completarea pentru fiecare persoană participantă la mediere a planului individual de mediere:
  • întocmirea pentru fiecare persoană beneficiară a serviciilor de mediere odată cu înregistrarea sa în evidența mediatorului;
  • are la bază datele înscrise în fișa de înregistrare a grupului țintă și fișa de consiliere profesională;
  • prezentarea locurilor de muncă disponibile conform bazei de date a mediatorului, actualizată săptămânal, și identificarea potențialelor locuri de muncă potrivite profilului beneficiarului făcute pe baza analizei fișei de înregistrare a grupului țintă, a fișei de consiliere profesională și în urma discuțiilor purtate cu beneficiarul evaluarea solicitantului în vederea identificării locului de muncă potrivit lui;
  • completarea planului individual de mediere.
  • intermedierea relației dintre angajator și beneficiarul serviciilor de mediere:
  • stabilirea interviurilor cu potențialii angajatori;
  • oferirea de asistență si consiliere în vederea obținerii unui loc de muncă.
  • pregărirea beneficiarului pentru interviu.

ocuparea unui loc de muncă.