IX.6 Inovații în ergonomie

Roaba ergonomică și solnița automată

 Inventatorul Ion Vâlcu s-a aflat anul acesta la a șasea ediție consecutivă a salonului internațional INVENTIKA. A fost adeseori selectat de Comisia Națională de Jurizare să reprezinte România la competiții similare organizate în străinătate, unde a fost premiat.

La INVENTIKA 2008 s-a prezentat cu două invenții noi: roaba ergonomică și solnița electrică.

Pe scurt despre roaba ergonomică

Noul model de roabă are trei puncte de sprijin: roata directoare și două roți orientabile. Se poate deplasa prin împingere dar și prin tracțiune. Mânerele pot fi înălțate ori coborâte, în funcție de înălțimea utilizatorului. Roaba ergonomică poate fi golită atât prin răsturnare cât și gravitațional, prin manevrarea unei trape. Invenția a fost distinsă la INVENTIKA 2008 cu medalia de aur.

O invenție pentru bărbați: roaba ergonomică.

Roaba este cunoscută în China de peste 4000 de ani iar în Europa a ajuns să fie folosită prin anul 1200 cel puțin așa reiese din descrierea celor care circulau pe drumul mătăsii. De atunci și până în prezent a contribuit la marile construcții de pe continent. Cu toate că au trecut atâtea sute de ani roaba a rămas la fel, nu I s-a adus nici o contribuție esențială.

Folosirea roabei solicita intens abilitățile fizice ale celui care o mânuiește.

„Lucrul cu roaba este dăunător pentru coloana vertebrală. Se depun eforturi deosebite pentru ridicarea unei jumătăți din greutatea transportată – cealaltă jumătate se plasează pe roata din față a roabei, roata directoare – și apoi e nevoie de un efort suplimentar pentru răsturnarea roabei” spune Ion Vâlcu.

Care sunt elementele de noutate?

La aceeași roabă clasică a schimbat mânerele fixe astfel încât ele să

poată ajunge la un nivel optim, în funcție de înălțimea utilizatorului: cel înalt să nu se aplece ca să-și distrugă coloana iar cel mic de statură să nu ridice peste nivelul normal. A pus și două roți orientabile pe spate care, împreună cu roata din față,  asigură stabilitate și poate să fie împinsă sau trasă. Când se ajunge la locul de descărcare și dacă terenul permite, roaba se poate goli gravitațional, adică prin manevrarea unei trape. Altfel, se poate descărca în mod tradițional, prin răsturnare. ”Cele două roți orientabile sunt destul de mari ca să permit folosirea roabei pe orice teren și sunt înzestrate și cu frână, asta ca să nu alunece înapoi”, ne-a mai declarant Ion Vâlvu. El susține că utilizatorul roabei ergonomice poate fi muncitorul, fermierul sau orice gospodar.

Pe scurt despre solnița automată 

Invenția se referă la o solniță pentru condimentarea și pudrarea alimentelor în mod automat, grație unui mecanism electric care funcționează cu o baterie de 1,5 volți. Noul dispozitiv condimentează și pudrează rapid și uniform alimentele în condiții igienice, fără efort fizic și fără nici un risc. Invenția a fost distinsă cu medalia de bronz la salonul ARCA 2008 din Croația.

O invenție pentru gospodine: solnița automată.

„M-am gândit să fac viața mai frumoasă și pentru femeile gospodine. Solnița automată se poate aplica cu mare eficiență în bucătăriile restaurantelor sau în laboratoarele cofetarilor. Zahărul pudră, sarea și alte condiment, ingredientele măcinate sunt aplicate prin folosirea unei solnițe care presupune agitarea ei sub forma unor mișcări rapide de du-te – vino deasupra  platourilor. În cazul zahărului pudră, se mai utilizează și o sită dar distribuția pe produsele alimentare corespunzătoare nu este echilibrată, astfel că, în unele părți e mai mult iar în altele mai puțin zahăr.”

Cum funcționează?

„Invenția mea este foarte simplă: în poziția de repaus, solnița stă în picioare iar ca să funcționeze trebuie întoarsă. Se produce un contact și intră în funcțiune un mecanism electric care presară uniform  și pe toată suprafața, fără efort fizic, igienic și cu siguranță în exploatare” spune Ion Vâlcu. Ar mai fi de spus ca solnița automată funcționează cu o baterie de 1,5 volți.

Alte invenții: sania năzdrăvană, ciocanul românesc, umbrela hands free

Anul trecut, inventatorul Ion Vâlcu a luat medalia de aur pentru sania năzdrăvană care alunecă pe orice teren. Modificarea făcută vizează tălpile saniei cu care se jucau copii lui când erau mici. La întâlnirea unei porțiuni fără zăpadă, intra în funcțiune un mecanism pe talpa respective care asigura continuarea deplasării cu aceeași viteză, la fel ca un mic tanc pe senile. ”Sania se poate fabrica la diverse mărimi astfel încât să fie folosită ca tracțiune umană sau animală, să poată fi utilizată și în desert, trasă de cămile”. Noutatea constă în faptul că pe talpa saniei a montat un mecanism care, atunci când coeficientul de frecare devine mai mare față de cel dintre sanie și zăpadă, intră în rulare în mod automat.

Ion Vâlcu este și autorul invenției numită ciocanul românesc. Acum două ediții a fost distins cu cea mai înaltă distincție, medalie de aur cu mențiune, adică cu felicitările juriului de la Geneva. A mai luat apoi o medalie la Bruxelles. ”Există cheia franceză, cleștele suedez și piulița olandeză. De ce nu ar  exista și ciocanul românesc?! Cu ciocanul românesc poți bate cuie cu o singură mână. Pe schelă te poți sprijini sau echilibra cu o mână și cu cealaltă poți bate cuie. Cui cu cui sau în mod automat precum capsatorul sau un Kalasnikov. Ciocanul românesc are coada telescopică pentru ca să se poată cuie la distanță” spune Ion Vâlcu.

O altă invenție a lui este umbrela hands free. „Ideea mi-a venit de la un cameraman care filma în ploaie și un asistent îi ținea umbrela” spune Ion Vâlcu. Invenția are bandă reflectorizantă utilă pe timp de noapte, închiderea și deschiderea ei este reglabilă cu bandă Velcro (arici). Este un fel de ham. Se deschide tot atât de repede ca și o umbrela obișnuită.

Inventatorul Ion Vâlcu are multe proiecte de realizat. Le  așteptăm cu același interes ca și pe oamenii de afaceri interesați de invențiile sale.

NOTĂ:

 Articol preluat din ”Ziarul Științelor”, capitolul ”Articole deschise”, din 24 noiembrie 2008, autor Cătălin Mosoia