IX.4 Conduita în muncă

Conduita în muncă în timpul pandemiei în Asociația ECOFOREST Neamț

„Unele schimbări par negative la suprafață, dar curând vei realiza că a fost creat spațiu în viața ta astfel încât ceva nou să apară”
Eckhart Tolle

La începutul anului 2020 întreg globul pământesc a intrat într-o luptă devastatoare cu un inamic necunoscut până atunci civilizației numit SARS-COVID 19.

Pandemia COVID 19 a pus omenirea în fața unor provocări care nu au mai avut precedent.

Umanitatea s-a izbit involuntar cu situația dramatică creată, fiind nepregătită fizic cât și moral.

Legislația în România de la începutul pandemiei:

  • Decretul nr.195 / 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României (publicat în Monitorul Oficial al României nr.212 din 16 martie 2020)
  • Decretul nr. 240 / 2020 privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României (publicat în Monitorul Oficial al României nr. 311 din 14 aprilie 2020)

Din 15 mai 2020, România a intrat în stare de alertă la nivel național care a fost prelungită în fiecare lună, pe o perioadă de 30 de zile calendaristice.

În prezent contextul legislativ intern este fundamentat pe instituirea stării de alertă.

Pandemia COVID 19 a reprezentat provocări majore pentru disponibilitatea și protecția personalului Asociației ECOFOREST Neamț fiind nevoiți să implementăm noi procese de muncă care să asigure igiena și distanța socială a personalului, au fost impuse unele norme de conduită, măsuri de precauție, cât și regim de lucru modificat pentru a limita interacțiunea angajaților.

Totuși, în acest context, nu putem constata doar efectele negative ale pandemiei ci și un șir de oportunități creat de de acest fenomen devastator: s-a sporit nivelul de atenție în ceea ce privește asigurarea sănătății în cadrul condițiilor de muncă, un șir de norme impuse cum ar fi utilizarea cu regularitate a dezinfectanților, purtarea măștilor de protecție, impunerea distanței sociale obligatorie, menținerea locului de muncă în permanentă curățenie.